Skip to main content
Haptotherapeut bij behandeling

ERVARINGEN VAN
CLIËNTEN en VERWIJZERS

Dat haptotherapie een waardevolle bijdrage levert aan de (geestelijke) gezondheid, horen we iedere dag van onze cliënten. Op deze pagina hebben we een aantal ervaringen verzameld, van cliënten én verwijzers.

Uitgebreide interviews

Stress verminderen: hoe Eva met haptotherapie leerde zelf de regie in handen te nemen

Omgaan met symptomen van een burn-out: zo vond Mike balans in zijn drukke leven

Meer zelfvertrouwen krijgen: hoe Ilse leerde haar leven te veranderen

Balans tussen hoofd en hart: hoe Roy met haptotherapie zichzelf weer terugvond

Eerst ruimte, dan de rest: Christine’s ervaring met haptotherapie

Boosheid en wraakgevoelens: hoe haptotherapie Kees weer rust gaf

Video

Quotes

Cliënten

Deze ervaringen zijn afkomstig van de website Laat haptotherapeuten een handje helpen (niet meer actief). Hier verzamelden we ervaringen om duidelijk te maken hoe waardevol haptotherapie is voor mensen met fysieke en mentale problemen.

Wat ik zo mooi vind aan haptotherapie is dat je veel beter leert luisteren naar je eigen lijf. Dat is een geleidelijk proces, wat in mijn geval best veel tijd kostte. Maar het levert ontzettend veel op. Met hele concrete en praktische oefeningen heb ik geleerd om mijn eigen behoeften veel serieuzer te nemen en die ook uit te spreken naar anderen toe. Ik heb geleerd om lief te zijn voor mezelf en om met een milde blik naar de wereld te kijken. Daardoor voel ik me veel fijner en fitter.

Marlien

Na een tijd van gesprekken bij verschillende psychologen kwam ik (uit)eindelijk bij de haptotherapeut terecht en er ging een wereld voor mij open. Precies datgeen wat ik niet kon vinden in de reguliere ggz vond ik hier. Bewustwording en verbinding met mijn lichaam en mijn innerlijk zijn de sleutel geweest tot mijn herstel. In verschillende fasen in de afgelopen jaren heb ik samen met mijn haptotherapeut situaties buiten en binnenin mijzelf helder gekregen en heb ik handvaten gekregen waar ik nog iedere dag blij gebruik van maak. Wat mijn haptotherapeut voor en met mij gedaan heeft is van grote waarde. Wat zou het mooi zijn, vooral in deze tijd, dat men hier gebruik van kan maken!

Mareille

Jarenlang al vele hulpverleners gehad, maar bij haptotherapie begon ik pas echt stappen te zetten. Helaas is het nu door de lockdown stopgezet. Ik voel mij alleen, somber en verdrietig. Angst om terug te vallen in een diepe depressie. Ik snap er werkelijk niets van dat haptotherapie niet door kan gaan in deze tijden. Als ik hulp wil moet ik mezelf op een wachtlijst laten zetten bij de ggz, waarbij ik nog maandenlang moet wachten op alleen een intakegesprek, terwijl haptotherapeuten in die zin gewoon 'klaar' staan.

Anoniem

Ik heb ontzettend veel aan haptotherapie. Ik zat vooral in mijn hoofd en voelde me vervreemd van mezelf. Juist dankzij de combinatie van gesprekken en aanraking landde ik langzamerhand weer in mijn lichaam. Hierdoor voelde ik me veilig genoeg om contact te maken met mijn diepst verborgen angsten en gedachten en deze een plek te geven. Tijdens dit helende proces voelde ik gaandeweg meer innerlijke vrijheid en ruimte. Ik durf mij nu gemakkelijker uit te spreken en dat maakt het leven een stuk meer ontspannen. Ik weet zeker dat ik zonder de haptosessies niet zover was gekomen.

Esther

Met mijn haptotherapeut was ik goed bezig om de periodes van angst en somberheid waar ik mee kamp beter te handelen. Juist in deze tijd loopt de angst weer hoog op, word ik weer somber en weet ik even niet meer hoe verder. Moet ik nu bij een psycholoog of ggz mijn verhaal helemaal opnieuw starten, terwijl daar lange wachtlijsten zijn? Ook een haptotherapeut werkt veilig, heeft een hoog opleidingsniveau en is van grote waarde, juist nu.

Jacq

Na jaren van mantelzorgen, het overlijden van mijn echtgenoot en een burn-out ben ik precies op de plek bij mijn haptotherapeut. Door middel van aanraken blijkt dat er zoveel spanning en blokkades in mijn lijf zitten waar ik zelf totaal aan voorbij ben gerend. Ik leer weer te luisteren naar mijn lichaam. Het voelt voor mij als thuiskomen!

Jolande

Jaren geleden ben ik door een heel medisch traject gegaan: borstkanker, operaties, chemo. Twee jaar geleden deed zich weer iets medisch voor, toen ben ik ingestort. Dit was blijkbaar te veel voor me. Het ging niet meer. Door Haptotherapie en een geweldige haptotherapeut ben ik er langzamerhand achter gekomen dat ik zoveel niet had verwerkt en weg had gestopt. Ik ben mijn lichaam weer gaan voelen, ik bleek overal pijn te hebben, dat kon niet worden aangeraakt. Maar stapje voor stapje is de pijn verminderd, ben ik weer in balans gekomen met mijn lichaam. Ook weet ik nu hoe ik de balans kan bewaren. Sinds 16 jaar voel ik mij geen patiënt meer en voel ik mij niet meer afgeschreven. Ook ben ik niet meer bang om te bewegen.

Monique

Haptotherapie heeft mij als zorgprofessional geholpen rust en ruimte te vinden om te groeien, waardoor ik mijn verantwoordelijkheden weer aan kan en durf te genieten van het leven. Het (aan) geraakt worden kan een haptotherapeut(e) als geen ander. Ik voelde me gezien in de therapie en heb er veel baat bij gehad. Het is niet te vergelijken met een therapie bij een psycholoog, het gaat veel dieper dan dat, in de goede zin.

Nanoek

Na een zeer roerige tijd kwam ik terecht bij een haptotherapeut. Niet erg bekend met deze vorm van therapie heeft het mij zeer veel gebracht. Door het samenspel van de juiste vragen gecombineerd met aanraking (niet lukraak maar met een systematische aanpak en visie) ben ik weer in contact met mijzelf, worden blokkades duidelijk en krijg ik weer zicht op mijzelf. Het mooie van deze therapie vorm vind ik dat het in de tussenliggende tijd doorwerkt in je hele systeem waardoor je het gaat integreren. Ik zekerder word van mijzelf en van wat ik voelde zonder tijdrovende beladen gesprekken maar omdat ik er mag zijn.

Wanda

De beste manier om jezelf te redden in het leven in mijn ogen, is om goed te kunnen luisteren naar wat jouw hoofd én lichaam jou vertelt. Mijn hoofd weet wat goed voor mij is, maar ik heb niet geleerd om naar mijn lichaam en gevoel te luisteren, dit werd in de opvoeding genegeerd.
Haptotherapie helpt mij om mezelf daarin te "heropvoeden": om bij mijn gevoel te komen, om te vertrouwen op mijn gevoel, om mijn persoonlijke grenzen helder te krijgen.

Anoniem

De afgelopen twee jaar heeft haptotherapie mij enorm geholpen. Eerst in het midden van een burn-out om weer in contact te komen met m’n lichaam en mijn emoties. Daarna ook tijdens de reïntegratie om goed in balans te blijven. De combinatie van gesprekken, aandacht en lijfelijke oefeningen zijn enorm krachtig. Je lichaam slaat zoveel ervaringen op en is zo’n krachtige bron van informatie en verwerking. Haptotherapie kan echt heel veel betekenen bij stress en andere psychische klachten, in aanvulling op, maar zeker ook net zo vaak in plaats van cognitieve behandelingen.

Diana

Haptotherapie heeft mij in verschillende periodes geholpen. Om te voorkomen dat ik op het werk burn-out raakte en met rouwverwerking. Door haptotherapie heb ik geleerd om beter in contact te blijven met mezelf en mijn omgeving. Ik heb vaak de heilzame werking ervan kunnen ervaren. Na een consult heb ik het gevoel dat ik mentaal en emotioneel ben gereset. Dat uit zich in een toename aan energie en draagkracht en een vermindering van lichamelijke spanning

Bernard

Ik was altijd heel sceptisch over haptotherapie. Tot ik een burn-out kreeg en ik op aanraden van een vriendin toch een afspraak heb gemaakt. Vanaf de eerste afspraak voelde het goed en het heeft mij echt geholpen om uit de burn-out te komen, om mijn leven weer op de rails te krijgen. En vooral om mijn grenzen aan te geven. Meer rekening te houden met en te luisteren naar mijn lijf. Ik kan rustig stellen dat ik zonder de therapie veel langer had gedaan over mijn herstel en misschien wel niet helemaal hersteld zou zijn.

Marijke

Mijn nieuwe rol als moeder bracht veel onzekerheid en spanning met zich mee, en zo ben ik doorverwezen naar een haptotherapeut. Ik had best veel zelfreflectie en inzicht in mijn angsten, gedrag etc na een aantal jaar coaching, maar liep toch ergens tegenaan. Haptotherapie brengt mij veel. Door beter in contact te komen met mijn basis en gevoel voel ik mij sterker. Ik ben erg blij dat ik deze afspraken heb kunnen doen in de afgelopen corona-maanden, en dat wens ik meer mensen toe die hier baat bij hebben.

Pascalle

Wanneer je hoofd een loopje met je neemt ben je bij de haptotherapeut aan het goede adres. Toen mijn hoofd de regie over wilde nemen besloot ik dat ik het anders wilde. Per toeval kwam ik terecht bij haptotherapie. Daar heb ik na 36 jaar leren voelen. Doordat ik nooit goed emoties heb gevoeld, liep ik mijzelf volledig voorbij. Sinds ik, nu twee jaar, bij een haptotherapeut ben, voel ik mij zekerder. Ik voel me veel lekkerder in mijn vel en maak keuzes die bij mij passen.

Iris


Verwijzers

Op mijn spreekuur zie ik veel patiënten die klachten hebben van moeheid, hoofdpijn, spierklachten. Veel van deze klachten komen door stress. Veel mensen ontkennen dat ze stress hebben, ook in deze onzekere tijd van corona. Deze patiënten zijn geholpen bij een behandeling door een haptotherapeut. Deze kan patiënten leren om hun lichaam te voelen, te voelen waar de moeheid of de pijn vandaan komt. Deze patiënten kunnen met behulp van haptotherapie weer beter in hun vel zitten. Voor de eerstelijn vind ik een haptotherapeut een grote meerwaarde hebben!

HV, huisarts

Haptotherapie is essentieel als ondersteuning bij revalidatietrajecten is mijn ervaring. Na grotere operaties, amputaties, pijn, chronische pijn, angsten. Minderwaardigheidsgevoelens. En nu voor de ex Covid 19 patiënten. En na IC opnames. Deze mensen zijn totaal uit het lood geslagen. Ik gun deze mensen haptotherapie. Het is essentieel. Alleen zo kunnen ze weer helemaal mens worden in combinatie met bijvoorbeeld revalidatie, fysiotherapie of sport.

Monique, revalidatie fysiotherapeut

Ik werk als POH-GGZ bij een huisarts in Deventer. Ik spreek veel mensen met psychosociale problematiek. Steeds meer zien wij ook mensen die uit de SGGZ komen en binnen de huisartspraktijk nog nazorg of ondersteunende zorg krijgen. Ik verwijs regelmatig door naar de Haptotherapeut.

Waarom? Door de hectiek van werk combineren met een druk gezin of zorg hebben voor zieke ouders zijn veel mensen overbelast. De "vele ballen" in de lucht houden zorgt voor overbelasting, vermoeidheid en in de overlevingsstand maar doorgaan en doorgaan. Dit geeft onder andere klachten als vermoeidheid, labiel zijn en prikkelbaarheid.

Als POH-GGZ bied ik ondersteunende en inzicht gevende gesprekken maar ik merk ook vaak dat praten alleen niet genoeg is. Overbelast zijn heeft veelal te maken met veel in het hoofd zitten en niet meer in je lijf en in je gevoel. Dit is het moment dat ik vertel over wat een haptotherapeut voor iemand kan betekenen. Het weer "thuiskomen "in jezelf lukt niet altijd met gesprekken alleen.

In mijn beroep als Psychotherapeut werk ik veel met beschadigde mensen die door verscheidene oorzaken het contact met hun eigen lichaam kwijt zijn geraakt.  Binnen de psychotherapie sta je uitgebreid stil bij de binnenwereld van jouw cliënt. Ik werk daarbij veelvuldig samen met een haptotherapeut.

De haptotherapie heeft een zeer waardevolle toevoeging vanuit een andere invalshoek. Het daadwerkelijk contact maken met het lijf is daarbij een belangrijke en zeer waardevolle ingang. Het geeft meer dimensies binnen de behandeling. Het maakt dat inzichten beklijven. Dit alles zorgt ervoor dat binnen onze praktijk meer mensen behandeld kunnen worden want vele handen maken licht werk.

In deze zeer hectische tijd van isolatie  waardoor problematieken van cliënten vergroot naar buiten komen, is er een nog grotere druk op de geestelijke gezondheidzorg  ontstaan.  Het hebben van contact is mijn inziens voor cliënten zeer belangrijk en juist daarom is precies in deze tijd het werk van een haptotherapeut zeer belangrijk.

Het niet mogen werken voor haptotherapeuten is naar mijn mening een enorm gemis voor zowel cliënt als de verwijzer.  Ik vind dan ook dat haptotherapeuten hun werk moeten kunnen uitvoeren, uiteraard met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen maar wel vanuit hun professie dus met lichamelijk contact.

Myriam, psychotherapeut

Mensen met overgewicht hebben vaak weinig contact met hun lichaam. Zitten vooral in hun hoofd. Men gaat eten terwijl er vaak behoefte aan iets anders is, maar ze komen niet bij hun gevoel. Mijn ervaring als diëtist is dat haptotherapie een zeer waardevolle aanvulling kan zijn op de begeleiding van mensen met overgewicht door een diëtist.

Simone, diëtist

Met Corona zie ik meer jonge ouders die de kinderen thuis les moeten geven en daarnaast voor hun baan thuis werken. Surmenage klachten nemen toe. Daarnaast zie ik meer jongeren met depressieve klachten, het thuis zitten en online les hebben, geen vrienden zien eist hun tol.

Het is een meerwaarde om mensen met psychosociale klachten weer te laten "voelen" en ze te kunnen doorverwijzen naar de Haptotherapeut. Ik heb gemerkt bij het sluiten van de Haptotherapie dat de zorg op slot zit. Volle agenda's en niet kunnen doorverwijzen gaat ten koste van de patiënt maar ook van de hulpverlener, de wachtlijsten zijn lang.

Het is fijn dat we kunnen samenwerken en mensen met psychosociale klachten weer naar de haptotherapie kunnen zodat er weer een juiste balans komt tussen denken en voelen.

Saskia POH-GGZ

Het is mijn overtuiging dat een combinatie van praten en lichaamsgericht werken uiteindelijk het meeste resultaat oplevert wanneer iemand kampt met psychische of psychosociale klachten. In de huidige tijd is het zo normaal om alles vanuit 'het hoofd' te benaderen en vooral oplossingsgericht bezig te zijn, dat we wel eens vergeten dat ons lichaam ons ook iets vertellen wil. Spanningen, piekeren en negatieve gevoelens zetten zich naar mijn mening snel vast in ons lijf. Ziektes, pijn en spanning kunnen daarom een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Wanneer iemand open staat voor deze visie verwijs ik graag door naar haptotherapie. Naar mijn mening is lichaamsbewustzijn van groot belang om werkelijk verder te komen in je ontwikkeling en ik heb gezien dat mijn patiënten positief vooruit gingen bij bijvoorbeeld spannings- of angstproblemen. Daarom ben ik heel blij dat deze beroepsgroep bestaat en ik zo prettig kan samenwerken met deze vakmensen.

Naomi, POH-GGZ

Als GZ psycholoog merk ik sterk de meerwaarde in de samenwerking met een haptotherapeut. Als je écht geïntegreerd wil behandelen, heb je de lichaamsgerichte benadering nodig, naast bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie. Vooral bij mensen die het lastig vinden om in contact te komen met hun gevoel. Samen met een haptotherapeut heb ik coachingsprogramma opgezet. In ons programma verbinden wij de psychologie met de haptonomie en daarmee komen we tot mooie inzichten!

Judith Jong, GZ psycholoog

Wij werken al 20 jaar samen met haptotherapeuten. Wij zijn een grote fysiotherapiepraktijk en merken dat Haptotherapie niet weg te denken is uit het zorglandschap. Vooral als mensen met hun gevoel in de knoop raken of als aanraking moeilijk lijkt, zit er soms een diepere reden achter. Dit komen wij regelmatig tegen en (bijna) altijd kan de haptotherapeut dit oplossen of kan ze ons vertellen hoe ermee om toe gaan. Onmisbaar, dus!

Pieter, fysiotherapeut