In de afgelopen jaren heeft wetenschappelijk onderzoek de gunstige effecten van haptotherapie aangetoond bij verschillende patiëntengroepen, variërend van mensen met kanker die worden behandeld met chemotherapie tot zwangere vrouwen met een hoge angst voor de bevalling en mensen met chronische pijn.
In deze nieuwsbrief van Dr. Gert A. Klabbers een overzicht van verschenen onderzoek.
Haptotherapie bij iemand met een psychotische stoornis
Casusbeschrijving van iemand met een psychotische stoornis, door de behandelend psychiater en een haptotherapeut, over de vraag: “kan haptotherapie een bijdrage leveren aan de begeleiding van mensen met een psychotische stoornis?” Het antwoord is: ‘Ja.’ Haptotherapie heeft een aantal duidelijke en relevante aanvullingen op de bestaande behandeling.
Een aanzet tot structurering van behandeling van status na CVA vanuit haptotherapeutisch perspectief
Dit artikel introduceert 3 fasen van herstel vanuit haptotherapeutisch perspectief: van overleven naar hervinden naar leven, geïnspireerd op de fasen van herstel vanuit psychisch trauma zoals beschreven door Judith Herman. De auteur beschrijvft het proces ook voor niet-haptonomisch geschoolde zorgprofessionals en geeft een inkijk in het denken en werk van de haptotherapeut.
In dit artikel – geschreven tbv. nascholing voor haptotherapeuten met betrekking tot trauma – beschrijft wat haptotherapie kan betekenen bij de verwerking van trauma. In de behandeling staan het lichaam, de stressfysiologie en het sociale betrokkenheidssysteem centraal. “De mens is bezielde lichamelijkheid”. Dit fenomenologisch uitgangspunt heeft in de haptotherapie praktisch “handen en voeten” gekregen.
In dit document wordt haptotherapie beschreven als een goede mogelijkheid bij de behandeling van posttraumatische stress-stoornis (PTSS), als aanvulling op Cognitieve Gedragstherapie, ‘exposure’-behandeling, EMDR (eye movement and desensitization reprocessing), of BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS). Dit stuk is voor professionals die beroepsmatig te maken krijgen met mensen met PTSS: behandelaars in de zorg, beleidsmedewerkers en brandweer, politie, ambulancepersoneel en andere organisaties die te maken hebben met personen die ‘at risk’ zijn.
De haptonomische benadering en therapie bij hoog-functionerende volwassenen en kinderen met de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS)
Deze aanpak doet een appèl op de lichamelijk voelende en contactuele vermogens van de persoon met ASS. De haptonomische aanpak biedt opening en uitbouw naar onderling en elkaar ontmoetend contact en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de individuele ontplooiingsmogelijkheden van hoog-functionerende personen met ASS.
Zit je niet lekker in je vel? Voel je je niet op je plek of weet je niet wat je wilt? Heb je een gevoel dat je niet in balans bent? En heb je al een lange weg afgelegd langs huisarts en specialisten, zonder succes? Haptotherapie kan helpen bij het weer in balans brengen van denken en voelen.
Een gezonde relatie is een plaats waar je je veilig voelt en tot ontwikkeling kunt komen. Door irritaties, ruzie, tegenslag of andere oorzaken kan dit onder druk komen te staan. Dit kan tot allerlei problemen leiden. Haptotherapie helpt bij het herstellen van het wederzijdse gevoel.
Mensen die langdurig onder druk staan, ontwikkelen vaak allerlei lichamelijke klachten. Spijsvertering, pijn in nek en rug, moeilijke ademhaling: vaak zonder duidelijke oorzaak. Meestal komt dit omdat je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam. Haptotherapie helpt hierbij.
Velen van ons moeten op onze tenen lopen vanwege de hoge eisen die ons worden opgelegd door onze omgeving of onszelf. Dat kan leiden tot langdurige spanning, stress en uiteindelijk burn-out. Haptotherapie leert je kiezen voor jezelf en beter je grenzen aangeven.
Hoe makkelijk ga je nieuwe relaties aan? En durf je jezelf voldoende bloot te geven bij de mensen die je nu om je heen hebt? Jouw eerste ervaringen als kind zijn hierin erg belangrijk. Als zij verstoord zijn, kan haptotherapie helpen om deze onbewuste patronen zichtbaar te maken.
We maken allemaal wel eens onplezierige dingen mee. Maar die kunnen we meestal snel achter ons laten. Soms is er iets gebeurd dat bij je blijft. Als er iets naars of pijnlijks is dat je maar van je af kunt zetten, kan haptotherapie helpen om dit beter het hoofd te bieden en los te laten.
Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam
T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.
©2022 VVH | Jouw privacy | Colofon