Verkenningen in de haptonomie
De haptonomie baseert zich op de ontwikkeling van de tastzin in al haar aspecten. De huid als tastzintuig en de aanraking daarvan spelen in deze ontwikkeling een grote rol. Door de tastkwaliteiten te verfijnen, uit te bouwen en te bekrachtigen kunnen mensen leren beter om te gaan met spanningen, verdriet of pijn. Het tastgevoel geeft ook inzicht in hoe mensen zich gedragen en hoe ze relaties aangaan en onderhouden. Daardoor kan het leven intensiever en stabieler worden en kunnen mensen een grotere belasting aan.
Dit boek bevat een serie artikelen waarin de uitgangspunten van de haptonomie van verscheidene kanten worden belicht. Ingegaan wordt op het menselijk vermogen tot voelen en tasten, de kwaliteit van menselijke contacten en de toepasbaarheid van de haptonomie in het therapeutisch handelen. Ook wordt aandacht besteed aan de haptonomische zwangerschapsbegeleiding en de extra dimensie die de haptonomie kan geven aan de sportbegeleiding.
W. Pollman-Wardenier was rector / hoofddocent aan de Academie voor Haptonomie, waar ook prof. dr. J.J. Dijkhuis en T. Troost hoofddocenten waren. De auteurs kunnen allen bogen op een jarenlange ervaring als haptotherapeut.
Bruna (1998), ISBN 9022984087