VVH logo-rgb

Veelgestelde vragen

Confused 2562Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan desgewenst contact met ons op.

 

 

 

Wat is haptotherapie?

1377023550 female-user-infoHaptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie.
 

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?

1377023550 female-user-infoMet haptonoom wordt degene aangeduid die binnen zijn / haar eigen beroep op haptonomische grondslag werkt. Hij / zij heeft uitsluitend een basisopleiding haptonomie gevolgd.

De haptotherapie is een therapievorm die in Nederland is ontstaan als een van de toepassingen van de haptonomie. Een haptotherapeut heeft een volledige beroepsopleiding gevolgd.

Wat doet een haptotherapeut?

1377023550 female-user-infoIn een eerste afspraak wordt geluisterd naar uw hulpvraag, of indien die nog niet duidelijk is, wordt in overleg met u de hulpvraag geformuleerd. De haptotherapeut zal iets vertellen over de haptonomie en zijn / haar werkwijze.

Na een aantal sessies zal een evaluatiegesprek plaatsvinden, waarin u met uw therapeut kunt bespreken of haptotherapie de voor u passende therapie is. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld.

Een sessie bestaat uit gesprek, oefeningen en aanraking, waarin het contact maken en de beleving van het contact voorop staan, zowel zittend / staand in de ruimte, als op de behandelbank. Ook kan gebruikt worden van oefenmateriaal, zoals een tol of een bal.

Word ik aangeraakt?

1377023550 female-user-infoDe aanraking maakt onderdeel uit van de behandeling. Dit zal echter in zorgvuldige afstemming plaatsvinden en alleen met uw toestemming. Het u open stellen voor contact / aanraking, is altijd uw eigen keuze.

Het affectieve aanbod is wezenlijk en essentieel voor de haptotherapie. Door praten óver gevoelens kan veel onderdrukt worden, ontkend of vermeden. Soms is alles al gezegd, of schieten woorden tekort. In stilte en in het werkelijke contact ontstaat ruimte om te voelen, zonder dat er over gepraat hóeft te worden. En dan kan er heel veel duidelijk worden.

Kan haptotherapie gecombineerd worden met andere therapie?

1377023550 female-user-infoJa, vaak kan dat. Een voorwaarde is dat beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Indien overleg tussen beiden gewenst wordt door uzelf, of door een van de therapeuten, kan dat alleen met uw toestemming.

Het kan zijn dat de gevoelde ervaringen u verder helpen dan praten. Het kan ook zijn dat naast de haptotherapie, waar veel bewust wordt, het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut u helpt.

Heb ik een verwijzing nodig en wordt haptotherapie vergoed?

1377023550 female-user-infoU kunt zonder verwijzing van een huisarts een afspraak met een haptotherapeut maken en de declaratie indienen bij uw zorgverzekeraar.
De haptotherapeuten die bij onze beroepsvereniging zijn aangesloten, worden door zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering.

Klik hier voor het vergoedingenoverzicht.

Wat kost een sessie haptotherapie?

1377023550 female-user-infoDe Vereniging van Haptotherapeuten VVH mag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen adviestarief voorschrijven. Onze leden zijn dus vrij om hun eigen tarief te bepalen.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

1377023550 female-user-infoDat verschilt per persoon. Ook hangt het af van de hulpvraag. Als u beiden na een eerste evaluatie hebt besloten verder te gaan met de begeleiding, dan zal de haptotherapeut een behandelplan opstellen en dat met u bespreken.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Keurmerk

GZ Hapto logoCMYK

IJHH

logoIJHH-5

User-Add-128