Voordat je kunt beginnen in je eigen praktijk, valt er veel te regelen. Kijk bij Wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen. Ook zijn er Administratieve verplichtingen aan je praktijkvoering. Onder Praktische richtlijnen vind je tips die je op weg helpen.
Op 1 januari 2016 is de Wkkgz ingesteld. Deze wet bepaalt waar je als zorgverlener aan moet voldoen, bijvoorbeeld dat je als zorgverlener beschikt over een klacht- en tuchtregeling. Als geregistreerd GZ-Haptotherapeut ben je door je registratie automatisch aangesloten bij de klachtenregeling van de vereniging, waarmee je voldoet aan die eis in de wet. De vereniging heeft ook een beroepscode GZ-Haptotherapeut waaraan je je als geregistreerd GZ-Haptotherapeut moet houden.
Leren van klachten en incidenten is ook een belangrijk onderdeel van de wet, net als zorgen voor kwaliteitsmanagement van je praktijk.
Lees de brochure van de Rijksoverheid over de wettelijke verplichtingen.
Wil je starten als zorgaanbieder, dan geldt vanaf 1 januari 2022 de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). De wet houdt in dat je een meldplicht hebt: je moet je registreren in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). Melden doe je op https://www.meldennieuwezorgaanbieders.nl/.
Ben je al geregistreerd als zorgaanbieder in het LRZa, bijvoorbeeld als fysiotherapeut, dan hoef je je niet opnieuw te melden. Ben je niet zeker van registratie, controleer dan in 2022 of je gegevens zijn opgenomen in het Zorgaanbiedersportaal: https://zoeken.zorgaanbiedersportaal.nl/
Per 1 juli 2013 zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. De meldcode is een hulpmiddel voor jou als zorgaanbieder om afwegingen te maken zodra je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Je bent niet tot melding verplicht. De beslissing ligt bij jou als zorgaanbieder
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet van kracht. Deze wet houdt in dat alle vrije beroepsbeoefenaren verplicht ingeschreven moeten staan bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Het aanvragen van een BTW-nummer is niet noodzakelijk voor haptotherapie, maar wel voor training en coaching.
Vanaf 1 januari 2009 is het verplicht om een praktijk AGB-code en een zorgverleners-AGB-code te hebben. Je cliënten kunnen dan een vergoeding voor behandeling verkrijgen bij hun zorgverzekeraar.
AGB-codes vraag je aan op de Vektis-website (code 90), zodra je de bevestigingsbrief van het VVH-lidmaatschap hebt ontvangen.
Houd er rekening mee, dat Vektis bij aanvraag van de AGB-codes ook vraagt of je bent aangemeld als nieuwe zorgverlener in het LRZa (zie bij Meldplicht).
Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. In deze regelgeving staat hoe je moet omgaan met privacygevoelige persoonsgegevens. De stichting AVG voor Verenigingen heeft een handig instrument ontwikkeld hoe je dit kunt aanpakken. De 'tool' heeft een stappenplan om tot een AVG-verklaring te komen. Als lid van de VVH kun je deze 'tool' met korting gebruiken. De kortingscode kun je bij ons opvragen.
Je bent verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het beroep van haptotherapeut. Daarnaast raden wij je aan ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Informatie hierover vind je bijvoorbeeld bij Financieel Adviesbureau ROèL.
Voor de verwerking van declaraties door zorgverzekeraars mag het papier geen gekleurde achtergrond hebben en het formaat van de factuur moet minimaal A5-formaat zijn.
Deze volgende gegevens moeten op de factuur staan:
Het declareren van haptotherapeutische behandelingen voor andere verrichtingen dan haptotherapie, of van haptotherapie onder een andere noemer dan haptotherapie, wordt gezien als economisch delict. Dit geldt ook voor het fictief spreiden van de behandeling over meerdere data.
De vereniging heeft eisen opgesteld waaraan de praktijkruimte en de praktijkvoering van leden moet voldoen. Voor opname in het register van GZ-Haptotherapeuten is visitatie van de praktijk door een collega GZ-Haptotherapeut nodig. Samen vul je de Beoordelingslijst praktijk in, die je bij je aanvraag meestuurt, samen met 4 foto’s van oefenmateriaal, behandelkamer en wachtruimte.
Naast persoonlijke presentatie is je website ook een visitekaartje van de beroepsgroep. Om de professionele uitstraling van de GZ-Haptotherapeut te benadrukken, moet je website voldoen aan richtlijnen die voor GZ-Haptotherapeuten zijn opgesteld. Als deze voldoet, wordt ook je website in het Register van GZ-Haptotherapeuten vermeld.
Je website wordt na je aanmelding gecontroleerd aan de hand van de websiterichtlijnen. Om de goedkeuring te krijgen, moet je bijvoorbeeld het beeldmerk GZ-Haptotherapeut op je website plaatsen. Je kunt het beeldbestand GZ-Haptotherapeut in diverse formaten bij ons opvragen. Als je website nog niet op alle punten voldoet, krijg je van ons bericht.
Bij de start van je praktijk komt veel kijken. We hebben een checklist (quickscan) voor je opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan wat je kunt tonen in je wachtruimte:
Als beroepsgroep willen we een duidelijke en eenduidige boodschap uitstralen. Daarom kun je je door de teksten op de VVH-website laten inspireren om je eigen verhaal te vertellen. Let daarbij wel op de juiste schrijfwijze van de naam van de vereniging en de functietitel: Vereniging van Haptotherapeuten en GZ-Haptotherapeut.
Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam
T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.
©2022 VVH | Jouw privacy | Colofon